Uw onitel

Voor de hele school

ICT is natuurlijk ook super leuk om schoolbreed aan te werken! 

Lettertypes

Digitaal werken is natuurlijk heel fijn, maar soms moet je ook werkbladen en/of kaartjes maken en printen voor in de klas. Niets is fijner als je hierbij het lettertype kan gebruiken die de kinderen al kennen! 

Er zijn twee lettertypes te downloaden, waarbij je zowel blokletters als schrijfletters/verbonden schrift kan toepassen in bijvoorbeeld Word en PowerPoint. 

Downloads Lettertypes: 
- Lettertype Sylvia: verbonden letters
- Lettertype SchoolschriftBOT: volledig verbonden letters
- Lettertype School_New: blokletters

Download de bestanden, zoek ze op in je mapjes, klik op het bestand met de rechtermuisknop en kies 'installeren'. Na installatie kun je het lettertype gebruiken. 

Week van de Mediawijsheid
Begin november is er altijd 'de Week van de Mediawijsheid'. Een week waarin je een boost kunt geven aan mediawijsheid bij kinderen. Dit kan op zeer veel verschillende manieren! 


  • MediaMasters, een toffe game waarbij groep 7/8 leert over mediawijsheid in een spannende race tegen andere klassen. Zie de pagina van groep 7/8 voor meer informatie. 
  • Klokhuis, kijk het klokhuis over Google of Google Earth. Een leuk kijkje achter de schermen en leert de kinderen veel over het 'googlen'.  

  • Leuk om met groep 5/6 Diploma Veilig Internet, HackShield of KlasseTV over mediawijsheid te doen! 

  • Voor groep 1 t/m 4 is het vooral belangrijk om in gesprek te gaan over internet. Zie de pagina's van groep 1/2 en groep 3/4 voor lesideeën. Met een prentenboek of een praatplaat kom je al een heel eind! 

Magische Media 
Op de Horizon maken wij gebruik van de wereldoriëntatiemethode Faqta. Eén van de thema's van Faqta is 'de Magische Media' oftewel een thema helemaal over mediawijsheid. Wij hebben dit thema helemaal uitgebouwd door allerlei vakken te koppelen aan dit thema. 

Allereerst een schoolbrede opening. Beneden in de gang hadden we een 'Horizon Gram' geknutseld. De kinderen mochten allemaal een eigen post kleuren/schrijven voor op de Horizon Gram. Nadat het thema feestelijk was geopend met de Horizon Gram, kreeg iedereen klas zijn eigen KlasGram.


Voor drie weken lang bedachten de kinderen zelf wat ze wilden posten op hun eigen KlasGram. Twee kinderen per dag werkten deze post uit. Natuurlijk konden de juffen en meesters ook niet achterblijven, wij hadden onze TeacherGram.


Na de KlasGram had iedere klas ook zijn eigen Spotifylijst. Iedere dag draaien we wel een liedje die de kinderen leuk vinden of dansen we even als energizer tussendoor. Na drie weken hebben we de lijst uitgewisseld met een andere klas. Leuk om te zien wat zij graag zingen en op dansen! 


Tenslotte hebben we een BookFlix gemaakt. We hebben gekletst over streamingsdiensten, persoonlijke voorkeuren die vaak bovenaan staan en hoe genres het vinden van wat je leuk vindt handig kunnen maken en zorgen voor overzicht. Iedere leerling mocht op de foto met hun favo boek, schreef er iets bij over het boek en plakte hem op bij het juiste genre. Zie daar, onze BookFlix! 

Naast de schoolbrede activiteiten waren er veel activiteiten door de dag heen in het thema. Ook de aankleding in de school was tiptop :)

Downloads en lesideeën: 
- Happertjes Emoji vouwen 
- Memory Emoji's 
- Robotmasker maken 
- Robots knutselen 
- Kleurplaat makkelijk - moeilijk 
- Discussie 'Mediapraat'
- Voorleesboeken Hello Ruby 
- Gesprek 'What's happy'
- Levend programmeren 
- Gedicht Engelse les 
- Taal Stelles Chatberichten 
- Kijktip in de pauze: Dikke Data Show
- Robots knippen en vouwen 
- Youtube Les 
- Taal Gedicht Gamen 
- FutureNL heeft zeer veel mediawijsheidlessen 
- Spellingsles met een oefendictee met woorden in het thema
- Close Reading/Begrijpend lezen: 
Boek 'van oerknal tot robot' - Tekst 'begin van het internet' en 'begin van de robot'
Boek 'van boswachter tot Youtuber' - verschillende teksten 

Aankleding naast de schoolbrede aankleding/activiteiten: 
- Sneltoetsen 
- Be Smart poster
- Digital Footprint FutureNL Digidoeners 
FutureNL is een stichting die zich in zet voor het toekomstperspectief van Nederlandse leerlingen door hun digitale vaardigheden te vergroten. Het toffe aan FutureNL is dat ze gratis lesmateriaal beschikbaar stellen, voorzien van digibordslides, werkbladen, docentenhandleidingen, enzovoort. Ook bieden ze gratis CodeUren aan, waarbij een vrijwilliger/trainer een CodeUur (les) komt geven aan de klas. Een goed practise voor de leerkracht en leerzaam voor de kinderen, vanuit daar kan de leerkracht goed verder bouwen op de verworven kennis en vaardigheden. Tenslotte zijn er ook verschillende e-learningonderdelen beschikbaar om de kennis en vaardigheden van leerkrachten verder te scholen. 

De FutureNL Digidoeners zijn leerzame en aantrekkelijke lessen die gemakkelijk in de klas te geven zijn. Iedere week komt er een nieuwe digidoener uit en inmiddels zijn er zoveel digidoeners, dat je de keuze hebt uit lessen met verschillende ICT-vaardigheden: computational thinking, mediawijsheid, ICT-basisvaardigheden en en informatieverwerking. Voor alle groepen is er voldoende keuze! Echt een aanrader! 

Website FutureNL 
Website FutureNL Digidoeners 

Basicly - methode digitale geletterdheid 
Op zoek naar een methode voor digitale geletterdheid met online-omgeving, waarmee je aan alle aspecten van digitale geletterdheid kunt werken? 

Basicly is de methode die je zoekt. Een compleet pakket van verschillende lessen waarmee je aan vaardigheden naar keuze kunt werken. 


Van mediawijsheid tot programmeren,
van ICT-basisvaardigheden tot informatieverwerking, alles is mogelijk.

Ook zijn de lessen passend bij de programma's waar jullie mee werken, Microsoft Office of werken met Google? Op een ipad of een chromebook?
Je kiest zelf aan welke lessen en vaardigheden je werkt of je zet het
kant-en-klare pakket aan.

De digibordsoftware sluit goed aan bij de opdrachten die de leerlingen zelfstandig of in groepjes kunnen doen. Iedere les is voorzien van een filmpje, uitleg en een werkblad. De kinderen zijn digitaal en niet digitaal bezig met verschillende ICT-vaardigheden.
In het dashboard kun je goed zien hoe ver je bent op de leerlijn van digitale geletterdheid en kun je ook zien welke van de vier aspecten nog extra aandacht vraagt.

Ook als leerkracht kun je werken aan jouw ICT-vaardigheden. Er zijn verschillende verdiepingslessen voor leerkrachten. Zo worden niet alleen de kinderen ICT-vaardiger, maar ook jij! 

Benieuwd geworden? Ga naar www.basicly.co


Codevaardig 
Op zoek naar houvast bij ICT-lessen en materialen in de klas? Dan moet je bij Codevaardig zijn! Fijne, heldere lessen met een mooie opbouw en genoeg variatie om de kinderen te prikkelen en te laten ontdekken.  Programmeren met Dash en Dot, Microbit, Beebot of Bloxels? Codevaardig voorziet jou van toffe, complete lessen die oplopen in moeilijkheidsgraad. Gemakkelijk te geven lessen door de fijne en heldere lesvoorbereidingen en voor alle groepen is er iets leuks en leerzaams te vinden.

Ook bieden ze workshops aan waarbij ze leerkrachten klaarstomen voor het programmeren en werken met Codevaardig! Zo kan ieder leerkracht programmeren met de kinderen! 


Inspirerende boeken
'De social teacher' een inspirerend en praktisch boek over hoe je sociale media een plekje kunt geven in je lessen in de klas. Van Facebook tot googlen, van WiFi tot YouTube, alles wordt besproken! 


'Stap voor stap leren programmeren met Scratch', een leuk boek om zelf te lezen en gebruiken om te leren programmeren met Scratch, maar ook prima in te zetten in de klas! 
Fijne afbeeldingen bij de instructies, waardoor het leren programmeren gemakkelijk verloopt en zo een feestje is! 


'Programmeren voor kinderen' is een handboek voor toffe programmeerideeën, lees makkelijk weg voor leerkracht en leerlingen. Animaties, verjaardagskaarten, filmpjes en muziek maken worden op een fijne en heldere manier uitgelegd. 


Opbergen & opruimen
ICT materialen zijn prijzig, dat weten we allemaal! Dus niets zo belangrijk als het netjes opbergen van deze materialen.
Zelf ben ik fan van de verrijdbare karren die de devices ook gelijk opladen. Netjes opgeruimd, de kinderen weten hun eigen device te vinden en sluiten deze aan en de volgende dag weer opgeladen en wel aan de slag. Ik vind het fantastisch! 
 
E-mailen
Instagram
LinkedIn